به گزارش «راهبرد معاصر»؛ دوشنبه گذشته مصادف با روز ملی صنعت دفاعی، آیتالله رئیسی، رئیس جمهور کشورمان در بازدید از نمایشگاه آخرین دستاوردهای دفاعی کشور از پهپاد «مهاجر- 10»، عضو جدید خانواده پهپادی ایران رونمایی کرد. این در حالی است که چند ماه اخیر رسانههای غربی و مقام های آمریکایی و اروپایی با متهم کردن ایران به مداخله در جنگ اوکراین، سعی دارند دایره تحریمهای کشورمان را به بهانه توسعه صنعت پهپادی گسترش دهند.
در سالهای اخیر غربیها با مشاهده پیشرفتهای تهران در حوزه صنایع موشکی- پهپادی قصد دارند جلوی پیشرفت صنایع راهبردی را بگیرند و توان بازدارندگی کشور را از بین ببرند. در چنین شرایطی رونمایی از پهپاد مهاجر-10 نشان دهنده بیاثر بودن تحریمهای غرب در مسیر پیشرفت صنایع دفاعی ایران است.
پهپادهای نسل جدید ایران تنها برای شناسایی یا ضربه به اهداف دشمن استفاده نمیشوند، بلکه قادر به جنگ الکترونیک، جابهجایی مهمات و شرکت در عملیاتهای لجستیکی هستند
«مهاجر- 10» جدیدترین عضو خانواده پهپادهای مهاجر قادر است یک شبانهروز کامل در ارتفاع 7 هزار متری و شعاع عملیاتی 2 هزار کیلومتر به پرواز ادامه دهد. همچنین قادر است محمولههایی به وزن 300 کیلومتر را با سرعت 210 کیلومتر بر ساعت حمل کند. علاوه بر این، قادر به حمل انواع سامانههای جنگ الکترونیک و بمبهای تاکتیکی و عضو جدید خانواده پهپادهای با بُرد 2 هزار کیلومتر است. پیش از رونمایی از عضو مدرن خانواده پهپادی مهاجر، نیروهای مسلح ایران به پهپادهای «مهاجر-2»، «مهاجر-4» و «مهاجر- 6» مجهز بودند.
همزمان با رونمایی از پهپاد جدید صنایع وزارت دفاع، رئیسجمهور از بمب هدایت شونده «آرمان 1» و بمبهای «بالابان»، «الماس» و «یاسین» با قابلیت عملاتی شدن در انواع جنگندهها و پهپادها رونمایی کرد و دستور افزوده شدن انبوه موشکهای «حاج قاسم» و «خرمشهر» را به نیروی هوافضای سپاه پاسداران داد.
موشک هدایتپذیر حاج قاسم با وزن 15 کیلومتر و بُرد یک هزار و 400 کیلومتر قادر است به اهداف از پیش تعیین شده با سرعت پنج ماخ برخورد کند. موشک خرمشهر به طول 15.5 متر و سرجنگی یک هزار و 500 الی یک هزار و 800 کیلومتر قادر است در عملیاتهای تاکتیکی به تحقق از اهداف برنامهریزی شده واحد فرماندهی کمک کند.
از نیاز راهبردی ایران به استفاده از انواع پهپاد در جنگ با رژیم بعث عراق در هشت سال جنگ تحمیلی تا خبر تأیید نشده زمینگیر شدن سامانههای پدافندی ناتو به وسیله پهپادهای ایرانی در مهمترین نبرد ژئوپلیتیکی قرن بیستویکم راهی طولانی طی شده است. طبق گزارش مؤسسه امور بینالملل و امنیتی آلمان، توان پهپادی تهران در کنار زرادخانه موشکی، محور مقاومت و یگانهای سایبری، یکی از چهار رکن اصلی ساختار دفاعی نامتقارن ایران در برابر اهداف متخاصم است.
به گفته کارشناسان امور نظامی، پهپادهای نسل جدید ایران تنها برای شناسایی یا ضربه به اهداف دشمن استفاده نمیشوند، بلکه قادر به جنگ الکترونیک، جابهجایی مهمات و شرکت در عملیاتهای لجستیکی هستند. پهپادهای ایرانی با آنکه در مقایسه با پهپادهای آمریکایی ساختار سادهتری دارند، اما در میادین نبرد کارایی بسیار بالایی از خود نشان داده اند. این ویژگی سبب شده است کشورهای مختلف جهان از منظر اقتصادی و عملیاتی به پهپادهای ایرانی بنگرند و در جمع مشتریان آن قرار بگیرند.
کارایی بالای پهپادهای ایرانی در میدان نبرد سبب شده است تسلیحات کشورمان نه تنها در کشورهای حوزه غرب آسیا، بلکه در میان کشورهای حوزه آمریکای لاتین، آسیای مرکزی و اروپای شرقی مشتریان جدیدی پیدا کند. خبرگزاری سی.ان.بی.سی در گزارشی در زمینه توانایی پهپادی تهران مدعی شد پهپادهای ایرانی به چهار قاره جهان صادر میشوند. بولیوی، صربستان، روسیه، ارمنستان، الجزایر، بلاروس، تاجیکستان و حتی چین ازجمله کشورهایی هستند که گفته میشود خواهان دریافت فناوری پهپادهای ایرانی هستند.
کارایی بالای پهپادهای ایرانی در میدان نبرد سبب شده است تسلیحات کشورمان میان کشورهای حوزه آمریکای لاتین، آسیای مرکزی و اروپای شرقی مشتریان جدیدی پیدا کند
ورود ایران به بازار تسلیحاتی جهان آن هم در شرایطی که آمریکاییها با وضع تحریمهای طولانی خواهان افزایش آسیبپذیری و منزوی کردن جمهوری اسلامی در غرب آسیا بودند؛ نشان دهنده توانایی صنایع دفاع و متخصصان ایرانی در مجموعههای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و ارتش جمهوری اسلامی است.
رونمایی از پهپاد مهاجر10 یادآور نیاز راهبردی کشور به توسعه صنایع دفاعی و افزایش قدرت بازدارندگی در برابر هرگونه تجاوز خارجی است. در دوران دفاع مقدس نیروهای مسلح ایران تنها به پهپادهای مهاجر 2 مجهز بودند که صرفاً قادر به 90 دقیقه پرواز تا شعاع 50 کیلومتری بود.
امروز با وجود تحریمهای نظامی غرب، صنایع دفاعی نیروهای مسلح ایران توانسته است اقدام به طراحی و تولید انواع تجهیزات پیشرفته نظامی؛ بهویژه پهپادهای عملیاتی- شناسایی- انتحاری کند. این پهپادها نه تنها در رزمایشهای داخلی نمره قبولی گرفتند، بلکه در محک کارشناسان نظامی سراسر دنیا در زمره تسلیحات پیشرفته و تأثیرگذار معرفی میشوند.
جمهوری اسلامی ایران فارغ از روند مذاکرات سیاسی- هستهای با قدرتهای جهانی، توسعه تسلیحات نظامی و نیازهای دفاعی کشور را بدون هیچ خط قرمزی دنبال میکند تا در بزنگاه خطر قدرت مقابله با انواع تهدیدات منطقهای و بینالمللی را داشته باشد.